SAINS T5

BUKU TEKS SAINS TINGKATAN LIMA (5)

BAB 1 MIKROORGANISMA DAN KESANNYA TERHADAP BENDA HIDUP


Tema 1:  Penyenggaraan dan Kesinambungan Hidup
1. MIKROORGANISMA 2
 1.1 Dunia Mikroorganisma 4
       < Video1 >   < Video2 >   < Video3 >   < Video4 >   < Video5 > 
       < Video6 >   < Video7 >   < Video8 >   < Video9 >   < Video10 >
 1.2 Mikroorganisma Berfaedah 28
       < Video1 >   < Video2 >   < Video3 >
 1.3 Pencegahan dan Rawatan Penyakit yang Disebabkan oleh Mikroorganisma 33
       < Video1 >   < Video2 >   < Video3 >

2. NUTRISI DAN TEKNOLOGI MAKANAN 46
 2.1 Gizi Seimbang dan Nilai Kalori 48   < Video1 >   < Video2 >
 2.2 Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan 57   < Video1 > 
 2.3 Kitar Nitrogen 62   < Video1 > 
 2.4 Teknologi Pengeluaran Makanan 66   < Video1 >
 2.5 Teknologi Pemprosesan Makanan 75   < Video1 >   < Video2 >
 2.6 Makanan Kesihatan dan Suplemen Kesihatan 83

3. KELESTARIAN ALAM SEKITAR 90
 3.1 Kitaran Hayat Produk 92   < Video1 >
 3.2 Pencemaran Alam Sekitar 99   < Video1 >
 3.3 Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar 105   < Video1 >
Tema 2:  Penerokaan Unsur dalam Alam
4. KADAR TINDAK BALAS 114
 4.1 Pengenalan Kadar Tindak Balas 116   < Video1 >
 4.2 Faktor yang Mempengaruhi Kadar Tindak Balas 125   < Video1 >
 4.3 Aplikasi Konsep Kadar Tindak Balas 134   < Video1 >
 
5. SEBATIAN KARBON 140
 5.1 Pengenalan Sebatian Karbon 142   < Video1 >
 5.2 Hidrokarbon 145   < Video1 >
 5.3 Alkohol 150   < Video1 >
 5.4 Lemak 157   < Video1 >
 5.5 Minyak Sawit 160   < Video1 >

6. ELEKTROKIMIA 176
 6.1 Sel Elektrolitik 178   < Video1 >   < Video2 >
 6.2 Sel Kimia 192   < Video1 >
Tema 3:  Tenaga dan Kelestarian Hidup
7. CAHAYA DAN OPTIK 200
 7.1 Pembentukan Imej oleh Kanta 202   < Video1 >
 7.2 Peralatan Optik 210   < Video1 >
8. DAYA DAN TEKANAN 220
 8.1 Tekanan dalam Bendalir 222   < Video1 >   < Video2 >

Tema 4:  Penerokaan Bumi dan Angkasa Lepas
9. TEKNOLOGI ANGKASA LEPAS 234
 9.1 Satelit 236   < Video1 >   < Video2 >
 9.2 Sistem Penentu Sejagat (Global Positioning System, GPS) 243   < Video1 >