SAINS T5
BUKU TEKS SAINS TINGKATAN LIMA (5)
BAB 1 MIKROORGANISMA DAN KESANNYA TERHADAP BENDA HIDUP
Tema 1: Penyenggaraan dan Kesinambungan Hidup
1. MIKROORGANISMA 2
1.1 Dunia Mikroorganisma 4
< Video1 > < Video2 > < Video3 > < Video4 > < Video5 >
< Video6 > < Video7 > < Video8 > < Video9 > < Video10 >
1.2 Mikroorganisma Berfaedah 28
< Video1 > < Video2 > < Video3 >
1.3 Pencegahan dan Rawatan Penyakit yang Disebabkan oleh Mikroorganisma 33
< Video1 > < Video2 > < Video3 >
< Video6 > < Video7 > < Video8 > < Video9 > < Video10 >
1.2 Mikroorganisma Berfaedah 28
< Video1 > < Video2 > < Video3 >
1.3 Pencegahan dan Rawatan Penyakit yang Disebabkan oleh Mikroorganisma 33
< Video1 > < Video2 > < Video3 >
2. NUTRISI DAN TEKNOLOGI MAKANAN 46
2.1 Gizi Seimbang dan Nilai Kalori 48 < Video1 > < Video2 >
2.2 Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan 57 < Video1 >
2.3 Kitar Nitrogen 62 < Video1 >
2.4 Teknologi Pengeluaran Makanan 66 < Video1 >
2.5 Teknologi Pemprosesan Makanan 75 < Video1 > < Video2 >
2.6 Makanan Kesihatan dan Suplemen Kesihatan 83
2.1 Gizi Seimbang dan Nilai Kalori 48 < Video1 > < Video2 >
2.2 Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan 57 < Video1 >
2.3 Kitar Nitrogen 62 < Video1 >
2.4 Teknologi Pengeluaran Makanan 66 < Video1 >
2.5 Teknologi Pemprosesan Makanan 75 < Video1 > < Video2 >
2.6 Makanan Kesihatan dan Suplemen Kesihatan 83
3. KELESTARIAN ALAM SEKITAR 90
3.1 Kitaran Hayat Produk 92 < Video1 >
3.2 Pencemaran Alam Sekitar 99 < Video1 >
3.3 Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar 105 < Video1 >
3.1 Kitaran Hayat Produk 92 < Video1 >
3.2 Pencemaran Alam Sekitar 99 < Video1 >
3.3 Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar 105 < Video1 >
Tema 2: Penerokaan Unsur dalam Alam
4. KADAR TINDAK BALAS 114
4.1 Pengenalan Kadar Tindak Balas 116 < Video1 >
4.2 Faktor yang Mempengaruhi Kadar Tindak Balas 125 < Video1 >
4.3 Aplikasi Konsep Kadar Tindak Balas 134 < Video1 >
5. SEBATIAN KARBON 140
5.1 Pengenalan Sebatian Karbon 142 < Video1 >
5.2 Hidrokarbon 145 < Video1 >
5.3 Alkohol 150 < Video1 >
5.4 Lemak 157 < Video1 >
5.5 Minyak Sawit 160 < Video1 >
4. KADAR TINDAK BALAS 114
4.1 Pengenalan Kadar Tindak Balas 116 < Video1 >
4.2 Faktor yang Mempengaruhi Kadar Tindak Balas 125 < Video1 >
4.3 Aplikasi Konsep Kadar Tindak Balas 134 < Video1 >
5. SEBATIAN KARBON 140
5.1 Pengenalan Sebatian Karbon 142 < Video1 >
5.2 Hidrokarbon 145 < Video1 >
5.3 Alkohol 150 < Video1 >
5.4 Lemak 157 < Video1 >
5.5 Minyak Sawit 160 < Video1 >
6. ELEKTROKIMIA 176
6.1 Sel Elektrolitik 178 < Video1 > < Video2 >
6.2 Sel Kimia 192 < Video1 >
Tema 3: Tenaga dan Kelestarian Hidup
7. CAHAYA DAN OPTIK 200
7.1 Pembentukan Imej oleh Kanta 202 < Video1 >
7.2 Peralatan Optik 210 < Video1 >
8. DAYA DAN TEKANAN 220
8.1 Tekanan dalam Bendalir 222 < Video1 > < Video2 >
Tema 4: Penerokaan Bumi dan Angkasa Lepas
9. TEKNOLOGI ANGKASA LEPAS 234
9.1 Satelit 236 < Video1 > < Video2 >
9.2 Sistem Penentu Sejagat (Global Positioning System, GPS) 243 < Video1 >